Jak przemycić do jadłospisu dziecka warzywa i mięso? Z pomocą przychodzą kolorowe, pyszne szaszłyki z indyka na grilla. Przepis przewiduje pieczarki, cukinię i paprykę, ale możecie improwizować. Zamiast indyka sprawdzi się także klasyczna pierś z kurczaka.
- Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
- Ilość porcji: 2-3
- Typ potrawy: obiad, kolacja
Składniki:
- filet z indyka bez skóry – 400 g (lub pierś z kurczaka)
- 1 cukinia
- pół czerwonej papryki
- 1/4 czerwonej cebuli
- 3 sztuki pieczarek
- olej rzepakowy lub kokosowy
- oregano
- sól i pieprz
- potrzebne będą również długie drewniane patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Indyka oczyszczamy, opłukujemy pod bieżącą wodą i kroimy w dużą kostkę.
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami do drobiu.
- Do miseczki wlewamy olej i dodajemy oregano.
- Warzywa myjemy, kroimy w dużą kostkę, a następnie nacieramy olejem z oregano.
- Na patelni do grillowania (może być zwykła) rozgrzewamy olej.
- Na długie drewniane patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie mięso z warzywami.
- Gotowe szaszłyki układamy na patelni, podczas smażenia obracamy.
Danie doskonale sprawdzi się także podczas letniego grillowania w ogrodzie. Szaszłyki z indyka podawaj z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Szaszłyki z indyka przygotowane w piekarniku
Czy szaszłyki nadają się tylko na letniego grilla? Nie! Możesz zrobić je także w piekarniku w zaciszu swojego domu, niezależnie od pogody. Zimą i jesienią doskonale sprawdzą się szaszłyki z indyka w piekarniku z dodatkiem boczku. Pyszności!
- Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
- Ilość porcji: 3-4
- Typ potrawy: obiad, kolacja
Składniki:
- 400 g piersi z indyka (lub filetu z kurczaka)
- 15-20 dag wędzonego lub parzonego boczku
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka (może być dowolny kolor, czerwona smakuje najlepiej)
- 1 cukinia
- olej rzepakowy lub kokosowy
- sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. oregano, słodka lub wędzona papryka)
Sposób przygotowania:
- Indyka oczyszczamy, opłukujemy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Jeśli mamy czas, odstawiamy mięso w marynacie na godzinę do lodówki.
- Warzywa myjemy i kroimy w dużą kostkę.
- Boczek kroimy w cienkie plastry i otaczamy nim zamarynowane mięso.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół lub termoobieg).
- Na drewniane patyczki nabijamy na przemian mięso w boczku oraz warzywa.
- Gotowe szaszłyki solimy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.
Szaszłyki z indyka z piekarnika najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami oraz ogórkami kiszonymi. Smacznego!
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |