Pyszne szaszłyki z indyka na grilla - sprawdzone przepisy

Pyszne szaszłyki z indyka na grilla – sprawdzone przepisy

Polecane i promocje Polecne i promocje wiadomości

Jak przemycić do jadłospisu dziecka warzywa i mięso? Z pomocą przychodzą kolorowe, pyszne szaszłyki z indyka na grilla. Przepis przewiduje pieczarki, cukinię i paprykę, ale możecie improwizować. Zamiast indyka sprawdzi się także klasyczna pierś z kurczaka.

  • Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
  • Ilość porcji: 2-3
  • Typ potrawy: obiad, kolacja

Składniki:

  • filet z indyka bez skóry – 400 g (lub pierś z kurczaka)
  • 1 cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 3 sztuki pieczarek
  • olej rzepakowy lub kokosowy
  • oregano
  • sól i pieprz
  • potrzebne będą również długie drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Indyka oczyszczamy, opłukujemy pod bieżącą wodą i kroimy w dużą kostkę.
  2. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami do drobiu.
  3. Do miseczki wlewamy olej i dodajemy oregano.
  4. Warzywa myjemy, kroimy w dużą kostkę, a następnie nacieramy olejem z oregano.
  5. Na patelni do grillowania (może być zwykła) rozgrzewamy olej.
  6. Na długie drewniane patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie mięso z warzywami.
  7. Gotowe szaszłyki układamy na patelni, podczas smażenia obracamy.

Danie doskonale sprawdzi się także podczas letniego grillowania w ogrodzie. Szaszłyki z indyka podawaj z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Szaszłyki z indyka przygotowane w piekarniku

Czy szaszłyki nadają się tylko na letniego grilla? Nie! Możesz zrobić je także w piekarniku w zaciszu swojego domu, niezależnie od pogody. Zimą i jesienią doskonale sprawdzą się szaszłyki z indyka w piekarniku z dodatkiem boczku. Pyszności!

  • Trudność przygotowania potrawy: bardzo łatwe
  • Ilość porcji: 3-4
  • Typ potrawy: obiad, kolacja

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka (lub filetu z kurczaka)
  • 15-20 dag wędzonego lub parzonego boczku
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka (może być dowolny kolor, czerwona smakuje najlepiej)
  • 1 cukinia
  • olej rzepakowy lub kokosowy
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. oregano, słodka lub wędzona papryka)

Sposób przygotowania:

  1. Indyka oczyszczamy, opłukujemy i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy sól, pieprz oraz ulubione przyprawy. Jeśli mamy czas, odstawiamy mięso w marynacie na godzinę do lodówki.
  2. Warzywa myjemy i kroimy w dużą kostkę.
  3. Boczek kroimy w cienkie plastry i otaczamy nim zamarynowane mięso.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół lub termoobieg).
  5. Na drewniane patyczki nabijamy na przemian mięso w boczku oraz warzywa.
  6. Gotowe szaszłyki solimy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.

Szaszłyki z indyka z piekarnika najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami oraz ogórkami kiszonymi. Smacznego!

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *